ENG

Projekti s AJD Industry Days-a na predstavljanju u Cannesu

Dilpak Majeed i Ana Barjadze su nagradom osvojenom na AJD Industry Days-u dobile priliku za predstavljanje svojih projekata u Cannesu.

Projekti s AJD Industry Days-a na predstavljanju u Cannesu

Dva projekta koja su predstavljena u okviru Work in Progress kategorije na 2. AJD Industry Days u Sarajevu, “MY MOTHER AND I” Dilpak Majeed (Irak) i “BITTER SUGAR” Ana Barjadze (Gruzija), osvojila su nagradu Cannes Doc Award

To podrazumijeva propusnice za “Marché du Film” Filmskog festivala u Cannesu i predstavljanje u kategoriji Spotlighted Project 2024, zajedno sa preostalih sedam projekata koji su odabrani kao najkvalitetniji sa drugih festivala s kojima Cannes sarađuje ili su predloženi od strane njihovih saradnika i organizacija širom svijeta.

Ova nagrada partnera AJD Industry Days prilika je autorima za pronalazak dodatne podrške u realizaciji projekata, bilo da se radi o snimanju i konačnoj distribuciji dokumentarnih filmova.

 

MY MOTHER AND I, Dilpak Majeed


Projekat govori o ženi u svojim sedamdesetim koja prkosi društvenim očekivanjima i drži se svog izolovanog života uz svoje ovce s kojima dijeli izuzetnu vezu. Ali kada se njena majka razboli, ona kreće na putovanje da ponovo otkrije sopstvenu hrabrost usred izazova gubitka i potrage za novim početkom.

BITTER SUGAR, Ana Barjadze


Dokumentarni projekat prati tri brata koji žive u umirućem industrijskom gradu u Gruziji gdje pokušavaju da se izbore sa samostalnim životom, jer su njihovi roditelji bili primorani da odu u inostranstvo u potrazi za poslom.

Čestitamo Dilpak i Ani te želimo im mnogo uspjeha u Cannesu!

Fotografije: Armin Durgut